EGR Valfi
Merhablar değerli sakarya egzoz okurları EGR valfi dizel ve benzin motorlarının en önemli parçalarından biridir. EGR valfi neredeyse tüm otomobillerde mevcut olan içten yanmalı motorlarda bulunur ve üreticiler motor tasarımını bu valf olmadan yapamazlar.
Günler geçtikçe önem taşımaya başlayan düşük emisyon değerlerine ise büyük katkısı vardır. Bu sebepten de valfler motorlar için vazgeçilmezdir. Exhaust Gas Recirculation kelimesi EGR’nin açılımıdır. EGR kısaltmasının açılımının Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı ise Egzoz Gazları Devirdaimi olarak yer bulmaktadır. Bu valfin amacı ise silindirler içerisinden atılan egzoz gazlarının yüzde 6 ve yüzde 10 aralığındaki miktarını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karışarak silindirler içerisine tekrar geri dönmesini sağlamaktır.
Egzoz gazlarının ne kadar kullanılacağının kararını ise motor beyni verir. EGR valfleri genellikle günümüzde elektronik kontrollü yapılmaktadır. Silindirler içerisinde bulunan egzoz gazlarının yanma sürecine tekrar dahil olması sonucu Nitrik Oksit (NO) ve Azot Dioksit (NO2) gibi zararlı gazların tekrar yanması sağlanır. Silindirden atılan bu gazların büyük bir kısmı da EGR hattına doğru döner.
Bazı motorlarda bulunan ara soğutucuda sıcaklığı düşürülen egzoz gazları EGR valfinin müsaade ettiği ölçüde emme manifoldunda taze hava ile karışır ve yanma döngüsüne tekrar girerek yanar. Egzoz gazlarının bir kısmının tekrar yanması sonucunda ortaya çıkan sonuçlara bakılacak olursa, egzoz gazının emisyon değerleri düşer, silindirler içerisindeki yanma sıcaklığı düşer, egzoz gazlarının tekrar yanması verimi yükseltir, verimin artması sonucu yakıt tüketimi olumlu etkilenir, yanma sıcaklığının düşmesi sonucu motor daha sağlıklı olur.